Kortkommandon PC – bra att veta om kortkommandon

post thumb
Kortkommandon PC
kirjoittanut Lars/ 17 Sep 2021

Kortkommandon PC – bra att veta om kortkommandon

Vi använder alla dagligen någon form av kortkommandon när vi sitter framför våra datorer. Det absolut vanligaste kortkommandona är ctrl+alt+del, ctrl + c och ctrl + v. Det finns mängder med andra kortkommandon PC som vi inte använder lika ofta, men som kan vara väl värda att lära sig. Windows 10 är fullt av kortkommandon som gör det möjligt att snabbt utföra funktioner utan att släppa tangentbordet.

Kortkommandon är genvägar som gör att man snabbare kommer åt vissa åtgärder som annars kanske kräver flera musklick för att utföra. På så sätt hjälper de oss även att öka produktiviteten. Läs mer här för fler IT-tips och guider.

Kortkommandon för skribenter

Att som skribent använda kortkommandon är ovärderligt oavsett om du skriver bloggartiklar, nyhetsbrev eller innehållet till en hemsida. Att endast ha ren text i ett dokumentet är både tråkigt och svårläst. Därför brukar man piffa upp texterna med fet, kursiv, understruken och centrerad text.

Det finns en mängd olika tips och trix när det gäller kortkommandon för just skribenter. För att underlätta ditt arbete bör du lära dig kortkommandon för de funktioner du använder mest. Det enklaste sättet att lära sig kortkommandon är genom att använda dem kontinuerligt.

Mest använda kortkommandon PC för skribenter

Vill du ändra layout genom att organisera texten på ett visst sätt genom centrering, höger – eller vänsterjustering kommer följande kommandon hjälpa dig. Ctrl står för control-tangenten.

• Fetstil – Ctrl + B
• Understruken text – Ctrl + U
• Kursiv text – Ctrl + I
• Centrera text – Ctrl E
• Vänster- och högerjusteradtext Ctrl + L och Ctrl + R

Vilka kortkommandon är viktigast för dig?

Vad gäller kortkommandon PC och vilka du använder mest beror helt på vad du använder din PC till. Förutom alla kortkommandon i Windows, har även de flesta program kortkommandon. Använder du exempelvis Photoshop finns det gott om användbara kortkommandon som du bör lära dig.

Förutom att lära dig kortkommandon för vissa program, kan det vara värt att lära sig kortkommandon för olika emojis, förutsatt att man chattar ofta. Sedan finns det även kortkommandon för specialtecken som © och ®. Dessa görs genom att hålla inne ALT + en kod med nummertangenterna. ALT+ 0169 är koden för ©.