Bredbandshastighet

Optimera din uppkoppling

Ända sedan internet kom i mitten på 90-talet så har frågan om uppkopplingens hastighet varit hett diskuterad. Då, alltså för 25 år sen, så var uppkopplingen uppringd via ett modem och maximal hastighet begränsades av modemet. Idag har de flesta av oss tillgång till bredband med i stort sett obegränsad hastighet när det gäller tekniken. Däremot har vi i regel ett trådlöst nätverk inne i det egna hemmet där varje ansluten enhet har en egen bredbandshastighet. Denna kan påverkas av en rad faktorer som vi ska gå in på här, och vi ska också förklara hur man enkelt kan testa bredbandshastighet i hemmet. Till skillnad från de flesta andra IT-tips så kräver optimering av bredband noll tekniska kunskaper. Som du snart kommer märka så handlar det mest om logistik.
Hand som justerar teknik

Placering av router

Din trådlösa bredbandshastighet avgörs av hur fritt data kan flöda mellan din router och den enhet du kopplar upp. Högsta möjliga datahastighet uppnås teoretiskt om man kan dra en rak linje mellan enheten och routern (utan saker emellan som ”skymmer” flödet).

Om man inte lever med en helt öppen planlösning utan möbler så är det omöjligt att få dessa räta linjer utan skymmande objekt. Men genom att ha det som riktmärke kan hastigheten förbättras avsevärt. Till att börja med: placera routern högt upp och centralt i hemmet med ungefär lika långt avstånd till alla rum.

Bredbandshastighet och störningar

Bostadens bredbandshastighet varierar från rum till rum. Det beror dels på avståndet men också hur många väggar som är i vägen. Väggar är svåra att flytta på men genom att öppna dörrarna in till varje rum kan du hjälpa dina bredbandshastigheter lite på traven. På kontoret här på EZ IT har vi ett öppet kontorslandskap så det finns varken väggar i vägen eller dörrar. Men det finns andra saker som kan skymma signalen i det trådlösa nätverket. Det kan exempelvis handla om en trave skrivarpapper som ligger nära routern. Prova därför där hemma att flytta bort prydnadssaker eller liknande som kan tänkas stå i vägen.
krukväxt ovanpå router

Testa och justera

Det enklaste sättet att testa bredbandshastighet är att ladda ned en mätnings-app (det finns ett flertal gratis-appar) till din smartphone. Sen kan du flytta dig runt i huset och se var signalen är som starkast respektive svagast. Eftersom signalen studsar mot allt i sin väg så kan du prova att flytta en möbel eller två bara en smula. Gör sedan en ny mätning med din app och upptäck hur ommöbleringen påverkat hastigheten.

Sist men inte minst ska vi nämna ytterligare en sak som kan påverka din bredbandshastighet, nämligen störning från andra signaler. Dessa kan komma ifrån mikrovågsugnen, en radioapparat eller grannarnas trådlösa nätverk. Det sistnämnda är svårt att göra något åt men när det gäller objekt som sänder ut signaler i det egna hemmet så bör du flytta på dessa så gott det går ifrån den tänkta räta signallinjen.