IT-tips

Tips och idéer

Blandade tips och tricks

Här har vi samlat våra bästa IT-tips av lite mer generell karaktär. En uppsättning fiffiga lösningar för dator och internet. Framförallt har vi fokuserat på Windows 10 tips, eftersom detta trots allt är världens vanligaste operativsystem för persondatorer.

Men en del tips är universella och du kan tillämpa dem oavsett märke på dator eller operativsystem. Några tips är inte regelrätta tips utan snarare lösningar på vanliga problem. Alla tips, tricks och lösningar som vi presenterar här har alla det gemensamt att de inte kräver några djupare förkunskaper – anpassat för nybörjaren med andra ord.

Vi rivstartar med något mycket grundläggande och analogt: hur löser EZ IT problemet med tröga tangenter? Problemet beror ofta på att smuts eller smulor fastnat under tangenterna. Genom att vända tangentbordet uppochner och skaka det så löser man problemet i åtta fall av tio!

Fixa snabbare uppstart

Många upplever att deras dator startar långsamt, och därför handlar nästa IT-tips om hur man kan råda bot på detta. Innan du startar så rekommenderar vi att du kör ett PC prestandatest (finns i Windows) för att ha som referens efteråt.

Tryck på Windows-tangenten + R och skriv ”msconfig” i rutan som dyker upp. Detta öppnar en översikt över datorns program och processer. Om du väljer fliken ”Autostart” så kan du där välja vilka program som ska startas varje gång du startar datorn. Välj bort så många som möjligt för att få en snabbare uppstart.

Hastighetsmätare och datorskärm

IT-tips för prestanda

För att mäta prestanda Windows finns det flera alternativ att välja bland, och Windows 10 innehåller en hel del färdiga och lättanvända instrument för detta. I detta IT-tips ska vi använda oss av Prestandaövervakaren (och i viss mån den närbesläktade Resursövervakaren). Starta Prestandaövervakaren genom att söka på namnet i Windows (förstoringsglaset) och klicka på träffen. I Prestandaövervakaren kan du i realtid se hur mycket processorkraft som för tillfället används av öppna program.

Genom att öppna Resursövervakaren (vilket görs inne i Prestandaövervakaren) får du en liknande överblick när det gäller nätverket och bredbandshastighet. Stäng eller ta bort program för att se resurser frigöras.

Två avslutande tips

Ett Windows 10 tips som vi inte kan utelämna är hur man hittar den andra startmenyn, eller den hemliga startmenyn om man så vill. Högerklicka på den knapp där du normalt vänsterklickar för att öppna startmenyn. Du får nu upp en svartvit lista med de allra viktigaste och mest praktiska funktioner du behöver för att övervaka datorn och dess prestanda. Exempelvis finns här energialternativ och nätverksanslutningar snabbt tillgängliga utan sökning i datorn.

Vårt sista IT-tips är en praktisk lösning på ett vanligt problem, nämligen problemet med en högljudd datorfläkt. Fläkten ökar i varvtal när datorn behöver kylas och kan nå riktigt störande ljudnivå om det inte kommer in tillräckligt med luft. Den vanligaste orsaken är ett ojämnt underlag, så för en tystare dator i sängen – se till att ha datorn på ett platt underlag som en bok till exempel.